Soba 23 - Izdržavano lice


#blogerskiizazov# soba 23



Giambatista je u Srbiji već pet godina živeo kao turista.
Kao izdržavanom licu, ova zemlja je bila pravi raj. Obožavao je srpsku hranu i bio ushićen običajima. Rođeni hedonista, dobro se provodio i slasno jeo čak i na daćama. Sa neskrivenim zadovoljstvom je odlazio na svadbe i sahrane, ali su za njega  slave ipak bile poseban doživljaj. Fasciniralo ga takođe što je  u srpskim kafanama mogao  sedeti po vasceli dan, a ne samo u vreme ručka i večere, kako je to u Italiji uobičajeno.
 Južnjak po poreklu, imao je potrebu da uzvrati gostoprimstvo ljudima koji su ga pozivali na slave, pa je odabrao neutralan dan u godini, koji je proglasio danom kad slavi svoju slavu.
Gosti nisu sitničarili što nisu znali koji se svetac proslavlja. Svi su se rado odazivali i donosili slavske poklone srdačnom domaćinu Giambatisti, te slasno uživali u južnjačkim specijalitetima.
Ja sam mu bio savetnik i ceremonijal majstor u ovakvim prilikama. Želevši da mi se oduži za ljubaznost, ove godine me je pozvao u Napulj. Pre nego što smo stigli u njegov rodni grad, svratili smo u Benevento, kod njegove najbolje prijateljice Eve. Ona nikad nije upoznala Srbina, pa nas je pozvala da provedemo vikend u njenom zamku u brdima, ne bi li doživela tu egzotiku upoznajući moju malenkost.
 Zdanje je bilo u ruševnom stanju, ali i pored toga, izgledalo je impresivno. Dočekala nas je pred ulaznim vratima, uz lagani stisak ruke, uzdržani osmeh poželela nam je dobrodošlicu.
"Gospodo, sobe su na spratu, u južnom krilu, sa pogledom na more. Izvolite se smestiti."
"Wow, pa ovo je pravi dvorac! Koliko soba samo ima!"
" Soba? Dvadeset tri. No, samo je jedna raspremljena za vas. Večera je u sedam sati.
Vidimo se"

Коментари

Популарни постови